Μπαφομέτ

 Ποια ακόμη Φιλοσοφία κατάστρεψε ο Χριστιανισμος στα χρονικά του;

Όπως σας είπα είμαι μελετητής και ερευνώ σε βάθος διάφορες φιλοσοφίες ανά το κόσμο.
Πάμε να δούμε το συγκεκριμένο.
Ο Μπαφομέτ είναι θεότητα η οποία φέρεται να λατρεύεται από τους Ναΐτες Ιππότες του Χριστού και εν συνεχεία ενσωματώθηκε σε διάφορες αποκρυφιστικές και δυτικές εσωτεριστικές παραδόσεις.
Το όνομα Μπαφομέτ εμφανίστηκε σε δικαστικά μεταγραμμένα κείμενα για την Ιερά Εξέταση των Ιπποτών του Ναού, ξεκινώντας το 1307.
Ο Μπαφομέτ είναι σύμβολο ισορροπίας σε διάφορες αποκρυφιστικές και μυστικιστικές παραδόσεις.
Συμβολισμός του Μπαφομέτ
Ζωική Φύση του Ανθρώπου
- Κατσικίσιο κεφάλι:
Το κεφάλι της κατσίκας του Baphomet αντιπροσωπεύει τη ζωώδη και πρωταρχική φύση που είναι εγγενής στα ανθρώπινα όντα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι διαθέτουν βασικά ένστικτα και επιθυμίες που αποτελούν θεμελιώδες μέρος της ύπαρξής τους.
Ανάληψη και Κάθοδος
- Δεξιό χέρι επάνω (Ανάληψη):
Αυτό συμβολίζει το δεξιό μονοπάτι, το οποίο παραδοσιακά συνδέεται με τη φώτιση, την πνευματική ανάταση και τη θετική ηθική συμπεριφορά.
- Αριστερό χέρι κάτω Ανάληψη:
Αυτό αντιπροσωπεύει το αριστερό μονοπάτι, συμβολίζοντας την πνευματική καταγωγή, τον υλισμό και συχνά έναν πιο φιλόξενο τρόπο ζωής.
Μη Πραγματική Οντότητα
- Συμβολισμός νοοτροπίας:
Το Baphomet δεν απεικονίζεται ως κυριολεκτικό ον αλλά μάλλον ως αναπαράσταση της νοοτροπίας ενός ατόμου. Επεξηγεί μεταφορικά τη δυνατότητα τόσο του καλού (ανάληψη) όσο και του κακού (κάθοδος) μέσα σε ένα άτομο.
Δυαδικότητα και Ενότητα
- Τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες:
Το Μπαφομέτ ενσωματώνει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά χαρακτηριστικά, συμβολίζοντας την ενότητα των αντιθέτων και την αντιστροφή της παραδοσιακής δυαδικής κατανόησης του φύλου. Αυτό αντανακλά μια φιλοσοφική άποψη που υπερβαίνει τους συμβατικούς ρόλους των φύλων, υποδηλώνοντας ότι η αληθινή πνευματικότητα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ύπαρξης.
- Θεία Ενότητα:
Η αναφορά στο ότι ο Θεός είναι χωρίς φύλο και συνδέεται με την ενότητα υπονοεί ότι η απόλυτη θεϊκή παρουσία υπερβαίνει τη δυαδική φύση του φυσικού κόσμου. Οι άνθρωποι, ως σπίθες της θεϊκής συνείδησης, μοιράζονται αυτήν την εγγενή ενότητα, παρά το γεγονός ότι ενσαρκώνονται σε έναν κόσμο δυαδικότητας.
Σύνδεση με τα τσάκρα και την πνευματικότητα
- Τσάκρα στέμματος:
Η αναφορά του τσάκρα του στέμματος που βρίσκεται έξω από το φυσικό σώμα υπογραμμίζει τη συσχέτισή του με το καθαρό πνεύμα και τη φώτιση. Σε αντίθεση με άλλα τσάκρα, τα οποία συνδέονται με φυσικά και ενεργειακά συστήματα μέσα στο σώμα, το τσάκρα του στέμματος θεωρείται ως πύλη προς το ευρύτερο πνευματικό βασίλειο, ενισχύοντας την έννοια της ενότητας με το θείο.
Φιλοσοφικές Επιπτώσεις
Το απόσπασμα ενσωματώνει διάφορες φιλοσοφικές και μεταφυσικές έννοιες:
1. Δυαδικότητα και Ενότητα: Αναδεικνύει τη συνύπαρξη αντίθετων δυνάμεων εντός του σύμπαντος και εντός των ατόμων.
2. Πνευματική Ανάληψη: Ο συμβολισμός των θέσεων των χεριών υποδηλώνει ένα ταξίδι προς την ανώτερη πνευματική κατανόηση και την ηθική ακεραιότητα.
3. Φύλο και Συνείδηση: Υπερβαίνοντας τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, το κείμενο διερευνά μια πιο ρευστή κατανόηση της ταυτότητας και της συνείδησης, ευθυγραμμίζοντας με την ιδέα της θεϊκής ενότητας.
4. Γνώση του Καλού και του Κακού: Η αναφορά στην απόκτηση γνώσης του καλού και του κακού υπογραμμίζει το ανθρώπινο ταξίδι μάθησης και ανάπτυξης μέσω της εμπειρίας της διπλής φύσης της ύπαρξης.
Συμπέρασμα
Το Μπαφομέτ, όπως περιγράφεται στο απόσπασμα, χρησιμεύει ως ισχυρό σύμβολο περίπλοκων φιλοσοφικών ιδεών για την ανθρώπινη φύση, την πνευματικότητα, τη δυαδικότητα και την αναζήτηση της φώτισης.
Ενθαρρύνει την ενδοσκόπηση και τη βαθύτερη κατανόηση της διασύνδεσης όλων των πτυχών της ύπαρξης.
Αναγνωρίζοντας και ενσωματώνοντας τόσο τα μονοπάτια ανόδου όσο και απόγονων, καθώς και τις αρσενικές και γυναικείες ενέργειες, τα άτομα μπορούν να φιλοδοξούν να φτάσουν σε μια κατάσταση πνευματικής ενότητας και μεγαλύτερης αυτογνωσίας.
Ειδ./Φιλοσοφία Βουδισμού & Ειδικός/Σύμβουλος MBCT-MBSR ● Bodhipala






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΜΑΧΗ ....... ΟΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ .....

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21. ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ