Μινιόν και ο Κατράντζος(Κλαουδατος,Δραγωνας,Ατενέ, Λαμπρόπουλος

 Μια τέτοια μέρα-στις 03.07 το πρωί -του 1980 ,το Μινιόν και ο Κατράντζος(Κλαουδατος,Δραγωνας,Ατενέ, Λαμπρόπουλος θα ακολουθούσαν)γινόντουσαν στάχτες και αποκαιδια.

Ο δρόμος για τα Praktiker,Lidl,Ikea ... απλωνόταν -εμπρός- λαμπρός.
Πριν από αυτό...τοτε που δεν άνοιγαν Κυριακή τα καταστήματα για τα Χριστουγεννιατικα ψώνια...
Τοτε που τα όνειρα μας δεν είχαν ακόμη γίνει "στάχτη".
"Σήκω υπναρά... ''ψιθύριζε η πιο αγαπημένη φωνή ,
''θα πάμε στο ΜΙΝΙΟΝ''... και κόσμοι θαυμαστοί αντάμωναν και στροβίλιζαν στα παιδικά όνειρα.
813-Αβέρωφ-Προύσσηs το λεωφορείο και αποβίβαση στην Ομόνοια .
Και απλώs ακολουθούσεs τα κοντοκουρεμένα κεφαλάκια...
Στη θέα των χιλιάδων πολύχρωμων φώτων εξωτερικά με τον εντυπωσιακό διάκοσμο, κορύφωναν την λαχτάρα και φώτιζαν τα ισχνά και ξέπνοα παιδικά μουτράκια που ανυπόμονα στιs ατελείωτεs ουρέs, προσπαθούσαν να φτάσουν στον 8ο όροφο(άνοιγε μόνο στιs εορτέs και αποτελούσε την φαντασίωση μικρών και μεγάλων) .
Στολισμένα ήταν και ο Κατράντζοs και ο Κλαουδάτοs και ο Δραγώναs και οι Λαμπρόπουλοι μα κατά γενική παραδοχή το Μινιόν διέθετε τις ωραιότερες βιτρίνες της Αθήνας κάθε εποχή του χρόνου, με τον γιορτινό του στολισμό τα Χριστούγεννα να είναι κάτι παραπάνω από μαγικός!
Πολύχρωμα λαμπιόνια που έκαναν τον τόπο να φέγγει, γιρλάντες, γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες, κάθε λογής στολίδια, πελώρια χριστουγεννιάτικα δέντρα, κούκλες με μηχανισμό κίνησης που ήταν πρωτόγνωρες για τα παιδικά μας μάτια, «ολοζώντανη», χιονισμένη με βαμβάκι φάτνη με κινούμενες φιγούρες, βιτρίνες με θέματα από ταινίες της Disney και φυσικά δεκάδες Αγιοβασίληδες!
Και δώs του να ανεβοκατεβαίνουμε τιs πρωτόγνωρεs για τα ελληνικά δεδομένα ,κυλιόμενεs σκάλεs.
6οs όροφοs και μας περίμενε ένας κόσμος γεμάτος παιχνίδια !
Κούκλες, τρενάκια, αυτοκίνητα, επιτραπέζια, παιχνίδια λούνα παρκ, παιδότοπος, lego, playmobil και ό,τι άλλο ποθεί η καρδιά κάθε παιδιού!
Στο μικρό δε, θεατράκι του 6ου όροφου υπήρχε και κουκλοθέατρο αλλά και θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με γνωστούς κωμικούς της εποχής, ήρωες της Disney και των παραμυθιών με τις αυθεντικές τους στολές σε μια μαγική, εορταστική ατμόσφαιρα.
7οs όροφοs, καφέ εστιατόριο, -άλλη καινοτομία -με θέα απο ψηλά την Αθήνα.
8οs όροφοs .
H γλυκιά προσμονή στην σειρά με τα άλλα παιδιά - των '70 - για να μαs πάρει αγκαλιά ο Αι Βασίληs του πολυκαταστήματοs και να κρατήσουμε σφιχτά την φωτογραφία ενθύμιο, με το καθένα από εμάς καθισμένο ευλαβικά στα γόνατά του πάνω στη μεγάλη πολυθρόνα του.
Ακόμη θαρρώ πωs μπορώ να νιώσω την ίδια αίσθηση -μετά από τόσα χρόνια- χαράs, στην θυμησή του.
Το ΜΙΝΙΟΝ ήταν το πρώτο κατάστημα που έφερε την ιδέα του Άη Βασίλη να μοιράζει δώρα στα παιδιά.
Ερχόταν - ο "Άγιος" - μέσω της αεροπορικής TWA και από το αεροδρόμιο μέχρι την είσοδό του στο κατάστημα, είχε οργανωθεί ολόκληρη πομπή.
Με ειδική - παρακαλώ - άδεια για το άρμα του Άη Βασίλη, την παρέλαση με τις μαζορέτες μπροστά από το άρμα και τα πούλμαν με τα παιδάκια που το ακολουθούσαν.
Η πομπή μάλιστα γινόταν συνοδεία μοτοσικλετιστών της αστυνομίας.
Ο Άη Βασίλης, στη συνέχεια, μοίραζε σοκολάτεs, ενώ θεατρικές παραστάσεις και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κορύφωναν τον παιδικό ενθουσιασμό .
Το Μινιόν, ήταν το πρώτο κατάστημα που είχε εξασφαλίσει αποκλειστική συνεργασία με την Walt Disney, φέρνοντας από τις ΗΠΑ τις αυθεντικές στολές των ηρώων της Disney, σε μια εποχή που οι δασμοί έκαναν το κόστος μεταφοράς απαγορευτικό. Μερικέs ακόμη απο τιs απίθανεs ιδέεs του Γιάννη Γεωργάκα(βιοπαλαιστήs απο την Αυλώνα Μεσσηνίας)που ξεκίνησε απο το περίπτερο ΜΙΝΙΟΝ στα Χαυτεία και έφθασε να καταστεί επιχειρηματίαs ολκήs για την εποχή .
Το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, κατήργησε τα παζάρια θέτοντας καθορισμένες τιμές και καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.
Εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ εισήγαγε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου.
Το πρώτο κατάστημα που έκανε χρήση κλιματιστικών και λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο αλλά φιλοξένησε και την συλλογή επώνυμου σχεδιαστή και συγκεκριμένα τη συλλογή ρούχων, υφασμάτων, λευκών ειδών Tseklenis.
Καινοτομώνταs ο Γεωργάκαs δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών και καθιέρωσε τα σεμινάρια προσωπικού, ενώ έδινε πριμ στους υπαλλήλους του, εάν έκοβαν το κάπνισμα!
Διέθετε 120.000 κωδικούs προιόντων και 1.000 άτομα προσωπικό.
Μέχρι το 1975 η επιχείρηση εκτεινόταν σε ένα μπλοκ πέντε δεκαώροφων κτιρίων με συνολικό τζίρο ενός δισεκατομμυρίου δραχμών.
Το «Μινιόν» πουλούσε τα πάντα.
Από καρφίτσες μέχρι αυτοκίνητα.
Και από τρόφιμα μέχρι κομπιούτερ.
Από τη δεκαετία του ’70 κυρίως και μέχρι τη δεκαετία των 80, ήταν το πιο λαμπρό στολίδι της χριστουγεννιάτικης Αθήνας, ανάλογα με εκείνα που μπορούσε κανείς να συναντήσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη.
Δυστυχώs οι δύο υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν», όπως και οι άλλες τέσσερις που ακολούθησαν( 3 Ιουνίου 1981 πυρπολούνται ταυτόχρονα τα πολυκαταστήματα «Κλαουδάτος» και «Ατενέ», στις 4 Ιουλίου ο «Δραγώνας» και τρεις μέρες αργότερα το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά), παραμένουν ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί.
Και κάπωs έτσι, τα παραπάνω συμβάντα αποτέλεσαν την αφετηρία ενός εφιαλτικού ντόμινο για το ελληνικό λιανεμπόριο(κεφαλόποιηση τόκων ,έκρηξη χρεών,νόμοs Ράλλη,προβληματικές εταιρείες) που οδήγησε- "ομαλά" πλέον- στην είσοδο των ξένων εταιριών.
Όμορφεs αναμνήσειs από τα ελληνικά HARRODS τηs πλέον τρυφερήs ηλικίαs.
Μάνα ...θα περάσουμε και απο τον Κλαουδάτο?
- Η αναρτηση αυτή, επαναλαμβάνεται τέτοιες μέρες
Βλέπεις στα όνειρα τα παιδικά όλα ομορφαίνουν.
Ακόμη και οι "στάχτες".








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΜΑΧΗ ....... ΟΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ .....

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21. ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ