ΑΥΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ...!!! Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΝΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ !!!

 ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΚΙ'ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ...

Κάτω από την Παναγία της Τήνου τι κρύβεται?…
Η φήμη των θαυμάτων της έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και τον Αύγουστο το νησί κατακλύζεται από πιστούς οι οποίοι μάλιστα ανεβαίνουν με τα γόνατα από το λιμάνι προς την εκκλησία.
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει μία πολύ «θαυματουργή» θα λέγαμε γεωδαισία. Λίγοι είναι εκείνοι όμως που έψαξαν τι προϋπήρχε πριν το κτίσμα της εκκλησίας της Τήνου.
Ο Ναός της Παναγίας, η οποία συμβολίζει την θηλυκή δημιουργική αρχή στην Γη, είναι κτισμένος επάνω σε αρχαίο θέατρο του Μεγάλου Θεού Διονύσου. Αυτός ο Θεός που τρεις φορές γεννήθηκε, δέσποζε στην αρχαιότητα ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείο όπου πολλοί άνθρωποι παρακολουθούσαν τις παραστάσεις στο θέατρο του.
Στα προ Χριστού χρόνια, η Τήνος είχε ακριβώς την ίδια φήμη που έχει σήμερα. Και μάλιστα όχι μόνο σε όλο το Αιγαίο αλλά και από όλα τα μέρη της Μεσογείου έφταναν άνθρωποι για να επισκεφτούν όχι μόνο το θέατρο του Διονύσου αλλά και τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στην θέση Κιόνια, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την σημερινή Παναγία της Τήνου. Για τον Ναό αυτό θα αναφερθώ σε διαφορετική ανάρτηση.
Οι αρχαίοι προσκυνητές που έφταναν από μακρινούς και κοντινούς τρόπους, πρώτα έκαναν μία στάση στο θέατρο του Διονύσου. Εκεί βρισκόταν εκτός από το θέατρο και ένας μικρός βωμός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Λίγο παραδίπλα υπήρχε η «Ιερή Κρήνη της Αμφιτρίτης», όπου όποιος έπινε νερό από αυτήν και έπασχε από μία ασθένεια γινόταν καλά. Η Πηγή αυτή υπάρχει ακόμα και σήμερα, και μάλιστα θεωρείται η θαυματουργή Πηγή της Παναγίας.
Ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη ήταν οι θεραπευτές θεοί της Τήνου και όπως θα δούμε σε άλλη ανάρτηση σχετική με τον Ναό του Ποσειδώνα στην Τήνο υπήρχε και Ασκληπιείο εγκοίμησης.
Τόσο οι ναυτικοί όσο και οι απλοί επισκέπτες έφταναν πρώτα στην Τήνο, έπιναν από το θεραπευτικό νερό, πλενόντουσαν με αυτό, επισκέπτοντο μετά τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, ειδικότερα οι ναυτικοί ευχαριστούσαν τον Ποσειδώνα και του ζητούσαν να διαφυλάττει τα ταξίδια τους στην θάλασσα.
Κατόπιν αναχωρούσαν για την γειτονική Δήλο για να αποδώσουν τιμές στον Θεό του Ήλιου Απόλλωνα και συμβολικά έφταναν στο νησί αφού πρώτα είχαν καθαρθεί από τον Ποσειδώνα στην Τήνο.
ΥΓ
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΝΑ ΚΤΙΣΤΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑΝ,ΑΣΕ ΜΗΝ ΠΑΩ ΠΑΡΑΠΕΡΑ....

θα αναφερθώ στην αρχαιά Τήνο και την καταστροφή της μετά από συνέχεις παροτρύνσεις φίλων της σελίδας να αναφερθώ σε αυτό το θέμα.
Πριν ξεκινήσω με μια συνοπτική τοποθέτηση στο θέμα αρχαιά Τήνος πάντα με τα υπάρχοντα στοιχεία και ευρήματα πρέπει να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό όσον αφορά εμένα τον ίδιο αλλά και την φιλοσοφική ομάδα του ορφικού κύκλου. Στόχος μας δεν είναι να σπείρουμε την διχόνοια μεταξύ μας. Ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να πιστεύει και να ερευνά ότι θέλει. Εμείς κάνουμε αναρτήσεις σε ότι έχει να κάνει με την αρχαιά μας κληρονομιά σωζόμενη η κατεστραμμένη για να δείξουμε σε όλους τα αποτελέσματα του φανατισμού και της βίας τα οποία όσον αφορά εμάς τους Έλληνες μας πήγαν αιώνες πίσω. Ότι έκαναν οι χριστιανοί του βυζαντίου και οι βάρβαροι στην αρχαιά μας κληρονομιά είναι καταγεγραμμένο και βαραίνει την δική τους μνήμη. Οι σημερινοί Έλληνες χριστιανοί δεν έχουν ευθύνη για της παλιές αυτές μαύρες σελίδες. Εξαιρώντας βέβαια τον κλήρο.
Οπότε όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Πιστέψτε με μπορούμε να το πράξουμε. Το λάθος το έχουμε γνωρίσει. Καιρός να κάνουμε το σωστό.
Είναι απαραίτητο μερικές φορές να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο παρελθόν όχι για να καταλογίσουμε ευθύνες αλλά για να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο καταστράφηκε ότι πολυτιμότερο είχε ο πλανήτης μας από τον μοναδικό αρχαίο ελληνικό μας πολιτισμό την θεογονία και την φιλοσοφία μας.
Ξεκινούμε λοιπόν την αναφορά μας στην αρχαιά Τήνο.
Ένα από τα μεγαλύτερα σημερινά κέντρα της Ορθοδοξίας θεωρείται η Παναγία της Τήνου.
Η χριστιανική εκκλησιά που είναι χτισμένη εκεί έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και τον Αύγουστο το νησί κατακλύζεται από ανθρώπους οι οποίοι μάλιστα ανεβαίνουν με τα γόνατα από το λιμάνι προς την εκκλησία.
Ένα από τα μειονεκτήματα μας ως Έλληνες είναι να πιστεύουμε ότι βλέπουμε και να μην το ψάχνουμε παραπέρα.
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει μία πολύ ιδιαίτερη γεωδαισία. Λίγοι είναι εκείνοι όμως που γνωρίζουν τι προϋπήρχε πριν το κτίσμα της χριστιανικής εκκλησίας της Τήνου.
Ο Ναός της Παναγίας, είναι κτισμένος επάνω στο αρχαίο θέατρο οπού ηταν αφιερωμένο στον θεό των Ελλήνων Διόνυσο.
Το επιβλητικό θέατρο δέσποζε στην αρχαιότητα ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείο, όπου πολλοί Έλληνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδος παρακολουθούσαν τις παραστάσεις στο θέατρο του.
Στα προ της έλευσης του χριστιανισμού χρόνια, η Τήνος είχε ακριβώς την ίδια φήμη που έχει σήμερα. Και μάλιστα όχι μόνο σε όλο το Αιγαίο αλλά και από όλα τα μέρη της Μεσογείου έφταναν άνθρωποι για να επισκεφτούν όχι μόνο το θέατρο του Διονύσου αλλά και τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στην θέση Κιόνια, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την σημερινή χριστιανική εκκλησιά της Παναγία της Τήνου.
Η ίδρυση και επέκτασή του ναού του θεού Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης ανάγεται στην περίοδο της κυριαρχίας των Μακεδόνων στις Κυκλάδες (4ος π.Χ. αιώνας). Το Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης απέκτησε πανελλήνια φήμη και με αποκορύφωμα τον 3ο π.Χ. αιώνα, απετέλεσε πόλο έλξης για επισκέπτες, ακόμα και πέρα από τα όρια του Ελλαδικού χώρου, όπως η Κάτω Ιταλία, η Μικρά Ασία και η Αφρική.
Οι τελευταίοι προ χριστιανισμού αιώνες αποτελούν περίοδο οικονομικής ακμής για την αρχαία Τήνο που αντανακλάται στην ανέγερση νέων επιβλητικών κτιρίων στο Ιερό. Ο αρχικός Ναός (τέλη 4ου αι. π.Χ.) ήταν ορθογώνιο οικοδόμημα με δύο εσωτερικούς χώρους, τον πρόναο και τον κυρίως ναό (σηκό).
Στις αρχές του 2ου αι. π.Χ., αντικαθίσταται από μεγαλύτερο ναό δωρικού ρυθμού που στέγαζε τα υπερφυσικά αγάλματα του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, έργα του Αθηναίου γλύπτη Τελεσίνου.
Άλλα αξιομνημόνευτα κτίρια του ιερού αποτέλεσαν η κρήνη, το «Άβατον» ή Θεραπευτήριο, ο βωμός, κτίσμα μνημειακών διαστάσεων σε σχήμα Π, η στοά μήκους 170 μέτρων, η «εξέδρα του Ναυσίου.
Οι αρχαίοι επισκέπτες που έφταναν από μακρινούς και κοντινούς τόπους, πρώτα έκαναν μία στάση στο θέατρο του Διονύσου. Εκεί βρισκόταν εκτός από το θέατρο και ένας μικρός βωμός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Λίγο παραδίπλα υπήρχε η «Ιερή Κρήνη της Αμφιτρίτης», όπου όποιος έπινε νερό από αυτήν και έπασχε από μία ασθένεια γινόταν καλά. Η Πηγή αυτή υπάρχει ακόμα και σήμερα. Έτσι Ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη ήταν οι θεραπευτές θεοί της Τήνου επίσης στο νησί υπήρχε και Ασκληπιείο εγκοίμησης.
Τόσο οι ναυτικοί όσο και οι απλοί επισκέπτες έφταναν πρώτα στην Τήνο, έπιναν από το θεραπευτικό νερό, πλενόντουσαν με αυτό, επισκέπτονταν μετά τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, ειδικότερα οι ναυτικοί ευχαριστούσαν τον Ποσειδώνα και του ζητούσαν να διαφυλάττει τα ταξίδια τους στην θάλασσα. Κατόπιν αναχωρούσαν για την γειτονική Δήλο για να αποδώσουν τιμές στον Θεό Απόλλωνα και συμβολικά έφταναν στο νησί αφού πρώτα είχαν καθαρθεί από τον Ποσειδώνα στην Τήνο.
Κατά την Ρωμαϊκή εποχή οι κατακτητές Ρωμαίοι είχαν αρπάξει από το Ιερό του Ποσειδώνος και της Αμφιτρίτης πολλά και αξιόλογα έργα τέχνης και τα είχαν μεταφέρει στις πατρίδες τους. Κυρίως όμως η καταστροφή είχε αρχίσει από τις αρχές του 4 ου μ.Χ. αιώνα. Με τη λήξη της Ρωμαϊκής Κυριαρχίας η Τήνος είχε υπαχθεί στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και είχε αποτελέσει μαζί με τα άλλα Νησιά Επαρχία του Βυζαντινού Κράτους.
Οι πρώτοι Χριστιανοί που τους διέκρινε φανατισμός για τη νέα Θρησκεία και άσβεστο μίσος προς την παλαιά, είχαν ερημώσει το Ιερό του Ποσειδώνος και της Αμφιτρίτης, το είχαν απογυμνώσει από καθετί που απέβλεπε στη λατρεία των αρχαίων θεών, είχαν συντρίψει και καταστρέψει τους βωμούς και τα αγάλματα.
Ό,τι είχε διασωθεί από τον υπερβολικό φανατισμό των τότε Χριστιανών της Βυζαντινής εποχής κατεστράφη κατά την εποχή της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Σε πολλούς Ορθοδόξους και Καθολικούς Ναούς είναι εντοιχισμένες μαρμάρινες πλάκες εμφανείς η αφανείς, κιονόκρανα, μαρμάρινες στήλες και πολλά άλλα κομμάτια.
Δυστυχώς ακόμη και Κατά την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού της Παναγίας έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του Ιερού του Ποσειδώνος και της Αμφιτρίτης.
Οι μαύρες σελίδες αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή. Να είστε όλοι και όλες καλά με υγειά ψυχική και σωματική. Στηρίξτε την προσπάθεια του ορφικού κύκλου. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τις επόμενες δράσεις μας και την πορεία μας προς το όνειρο μας την κατασκευή της φιλοσοφικής ακαδημίας του ορφικού κύκλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΜΑΧΗ ....... ΟΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ .....

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21. ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ