ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

 ΜΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Από τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ: «Βρήκαν το password και ξεκλειδώνουν για πρώτη φορά τα μυστικά του»
Ένας Μηχανισμός που όλο μελετάται και όλο εκπλήσσει.
Κατασκευάστηκε τον 2ο-4ο π.χ αιώνα.
Ανακαλύφθηκε ως γνωστό στο ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
πριν 120 περίπου χρόνια.
Όταν είδαν οι δύτες αυτό το μαυρισμένο κουτί μεγέθους ενός χοντρού βιβλίου, σχεδόν διαλυμένο, γεμάτο φύκια και λάσπη σκέφτηκαν ότι επρόκειτο για ένα άχρηστο αντικείμενο χωρίς αξία και το πέταξαν στην άκρη.
Σύντομα όμως ανακαλύφθηκε ότι το παράξενο αυτό αντικείμενο αποτελείται από δεκάδες γρανάζια, με μικροσκοπικά δόντια που έχουν χαραχτεί στον χαλκό με τρομακτική ακρίβεια και ομοιομορφία, παρόλο που το μήκος καθενός τους δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό του μέτρου.
Τα γρανάζια αυτά συνθέτουν ένα πολυσύνθετο αστρονομικό όργανο, που προβλέπει και παρακολουθεί τα ουράνια σώματα.
Τις θέσεις των 5 πλανητών που ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα (Δίας, Κρόνος, Αφροδίτη, Ερμής, Άρης) και γενικά δίνει μια εικόνα του Σύμπαντος που επικρατούσε στην ύστερη ελληνική αρχαιότητα.
Οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ότι για την κατασκευή του Μηχανισμού «έβαλε το χεράκι της» η μεγαλοφυΐα του Αρχιμήδη.
ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Ο ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΣ
(287 Π.Χ.-212 Π.Χ.)
Μια από τις μεγαλύτερες μαθηματικές ιδιοφυΐες όλων των εποχών και ένας από τους λαμπρότερους επιστήμονες της κλασικής αρχαιότητας.
Γεννήθηκε, έζησε και πέθανε άδοξα στην ιστορική πόλη Συρακούσες της Σικελίας (τον σκότωσε ένας Ρωμαίος στρατιώτης).
Η αρχαία πόλη Συρακούσες ιδρύθηκε από κατοίκους της Αρχαίας Κορίνθου και της Τενέας και έγινε σύντομα μια πανίσχυρη πόλη - κράτος και η σπουδαιότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας.
Στην εποχή μας επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και Έλληνες συνεχίζουν να μελετούν και να γοητεύονται από την ακαταμάχητη σύλληψη και λεπτομερή κατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων,
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ παραμένει μέχρι σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών.
Εδώ εκτίθεται στα αδιάκριτα και γεμάτα περιέργεια βλέμματα των επισκεπτών και μοιάζει σαν εκείνο τον κολυμβητή που κατάφερε να διανύσει μια απόσταση 23 αιώνων, κόντρα στα θαλάσσια ρεύματα και στα αγριεμένα κύματα που βρέχουν τόσο τις ακτές των Συρακουσών όσο και τις ακτές των Αντικυθήρων.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΜΑΧΗ ....... ΟΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ .....

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21. ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ