ΤΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΙΑ ( ΕΛΛΑΔΑ)

 Δρακόσπιτα ("drakospita" ή 'drag à") είναι τοπικές ονομασίες που αποδίδονται σε 23 αρχαίες μεγαλιθικές κατασκευές σε ερείπια κρυμμένα στα βουνά της νήσου Ευβοίας στην Ελλάδα, κυρίως στις περιοχές του όρους Όχη και των Στύρων. Ονομάζονται δρακόσπιτα όχι επειδή η κατασκευή τους αποδίδεται σε αυτά τα μυθολογικά ζώα, αλλά επειδή η τοπική παράδοση αποδίδει υπεράνθρωπες δυνάμεις στους άγνωστους δημιουργούς τους, δεδομένου του μεγέθους των πέτρινων μπλοκ.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά σε αυτά τα κτίρια στις αρχαίες πηγές, οπότε όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για αυτά προέρχονται από τους θρύλους και τη λαογραφία των περιοχών όπου βρίσκονται.
Πάντα βρίσκονται σε μια απότομη και κυρίαρχη τοποθεσία, είναι χτισμένες με τεράστιες ασβεστόλιθους πλάκες που σχηματίζουν μια πυραμίδα κορυφή αυτά τα μέρη δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως, οπότε η ημερομηνία, η λειτουργία και η προέλευση των κατασκευών είναι μόνιμα ανοιχτά για γούνα οι εξετάσεις.
Ανακάλυψε τον Βρετανό γεωλόγο John Hawkins, ο οποίος ανέβηκε στο όρος Oak (1398 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) στις 21 Οκτωβρίου 1797. Εκεί βρήκε ένα κτίριο που επιθεώρησε και έκανε σχέδια και σκίτσα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι παλαιότερο από τους κλασικούς ναούς.
Πρόκειται για ορθογώνιες κατασκευές βασισμένες σε τεράστιες πέτρες, του τύπου παλαιότερα γνωστού ως κυκλωπικά, τοποθετημένες το ένα πάνω στο άλλο χωρίς κανένα είδος κονίαμα ή κονίαμα. Οι χώροι μεταξύ τους γεμίζουν με άλλες μικρότερες πέτρες, και η οροφή καλύπτεται με εξίσου μεγάλες πέτρινες πλάκες, αφήνοντας μια τρύπα για να μπει φως (ή για την έξοδο καπνού από το τζάκι ή τη θέα αγαλμάτων θεοτήτων στο εσωτερικό, σύμφωνα με το ερμηνείες).
Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν πότε, πώς και για ποια χρήση χτίστηκαν τα δρακόσπιτα. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν αρχαία ιερά του Δία, της Ήρας ή του Ηρακλή. Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν τεθεί υπό κράτηση ή αμυντικές δομές. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το εντυπωσιακό μέγεθος και η τεχνική κατασκευής του είναι ένα ενδιαφέρον αίνιγμα!
Το πιο εντυπωσιακό από όλα τα Δρακόσπιτα Εύβοιας βρίσκεται στο όρος Όχη, σε υψόμετρο 1389 μέτρων, πάνω από την πόλη της Καρύστου. Το εκπληκτικό είναι ότι κανένα υλικό ένωσης δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να γίνουν οι τεράστιες πλάκες τόσο όμορφα σμιλευμένες και αρμονικά ενωμένες.
Αυτό που εκπλήσσει τον καθένα είναι ότι η οριζόντια ,-σχηματισμένη πλάκα πόρτας έχει μήκος 4μ, πλάτος 2μ, πάχος 0,30μ και ζυγίζει 10 τόνους! Πώς χωρούσαν τόσο βαρύ αντικείμενο 2 μέτρα πάνω από το έδαφος; Και γιατί να έχουν καταβάλει τόσο κόπο για να χτίσουν ένα τέτοιο κτίριο στα 1400μ υψόμετρο; Ποια μυστικά κρύβονται στις ομιχλώδεις χαράδρες του χρόνου;
Το 1959 οι ανασκαφές με επικεφαλής τον καθηγητή Μουτσόπουλο στο Δρακόσπιτο της Όχης έφεραν στο φως κεραμικά και θραύσματα (ένα εκ των οποίων είχε κάποια άγνωστη γραφή) που τώρα φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου.
Μεταξύ 2002 και 2004, ερευνητές από το τμήμα αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μελέτησαν τον προσανατολισμό της οικίας στο όρος Oque, καταλήγοντας ότι συνέπεσε με την εμφάνιση του Sirius στον ουρανό γύρω στο 1100 π.Χ. και δείχνοντας ένα possi ble fu nation ως αστρονομικό παρατηρητήριο











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΜΑΧΗ ....... ΟΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ .....

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21. ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ